Όλοι έχουν ψυχή και όλοι έχουν πνεύμα. Η ψυχή είναι κάτι το άφθαρτο, πάντα αγνό. Η τέλεια έκφραση της άνευ όρων αγάπης, είναι κάτι πολύ κοντά στο θείο. Αλλά το πνεύμα είναι διαφορετικό. είναι κάτι που μπορεί να χρωματιστεί από τις εμπειρίες της ζωής μας. Μπορείτε να έχετε ένα επιθετικό, κυρίαρχο πνεύμα ή ένα ήπιο και μαλακό πνεύμα. Μπορείτε να έχετε ένα γενναιόδωρο και συγχωρητικό πνεύμα ή ένα σκληρό και μοχθηρό πνεύμα. Μπορείτε να αποκαλέσετε το πνεύμα σας μια συνολική ενεργητική έκφραση αυτού που παρουσιάζετε στον κόσμο – και η κατάσταση του σώματός σας, το μυαλό σας, τα συναισθήματά σας και η ποιότητα όλων των εμπειριών ζωής σάς βοηθούν στη διαμόρφωση του.

Αλλά το Qigong μας διδάσκει ότι η ενέργεια πάντα μεταμορφώνεται. Όχι μόνο αυτό, αλλά ότι μπορούμε να κάνουμε πράγματα για να βοηθήσουμε αυτή την ενέργεια να μεταμορφωθεί, τόσο για να ωφελήσουμε όσο και να βλάψουμε τον εαυτό μας. Αυτό σημαίνει ότι το πνεύμα μπορεί να εκπαιδευτεί, να επανεκπαιδευτεί. Ή, θα μπορούσατε να πείτε να εκλεπτυνθεί. Η τελειοποίηση είναι ένας θαυμάσιος τρόπος να το δεις.

Η πνευματική εκλέπτυνση είναι σαν το κόψιμο των προσκολλήσεων, το σπάσιμο των δεσμών. Ή, είναι σαν τον καθαρισμό του νερού. Αν μια λίμνη είναι επενδεδυμένη με χρυσό, η ομορφιά του θησαυρού λάμπει όταν το νερό είναι καθαρό. Όταν είναι λασπωμένο, ο χρυσός δεν λάμπει. Ο χρυσός δεν κινείται ποτέ. αλλά τώρα το βλέπουμε, τώρα όχι. Ο πνευματικός εξευγενισμός είναι ο καθαρισμός του νερού. Ο χρυσός είναι η ψυχή. Κάθε ιστορία, κάθε ανάμνηση που ξαναζωντανεύει σε ατελείωτες “λούπες”, κάθε ενεργειακό μπλοκάρισμα, είναι σαν ένα σωματίδιο βρωμιάς που επιπλέει στο νερό του πνεύματός μας, κρύβοντας το χρυσάφι της ψυχής μας.

Το να είσαι ελεύθερος στο πνεύμα σημαίνει να είσαι τόσο καθαρός όσο μια λίμνη χωρίς λάσπη, απελευθερώνοντας προσκολλήσεις για να είσαι απαλλαγμένος από αυτές τις ιστορίες. Και μόλις απελευθερώσουμε αυτά τα συνημμένα, τι μένει; Μόνο η άνευ όρων αγάπη της ψυχής, η χαρά της καρδιάς – ευτυχία χωρίς κανέναν απολύτως λόγο. Τότε, το να έχεις είναι χαρά, και το να μην έχεις είναι χαρά. Το να είσαι καλά είναι χαρά, και το να μην είσαι καλά είναι χαρά. Και αυτή είναι η μεγαλύτερη ελευθερία από όλες. Η χαρά είναι το συναίσθημα της καρδιάς. Η αγάπη άνευ όρων είναι από καρδιάς. Η καρδιά είναι η έδρα της ψυχής. Πώς βρίσκουμε αυτή την ελευθερία; Πώς αφήνουμε τις προσκολλήσεις; Πώς εκλεπτύνουμε το πνεύμα;

Το Qigong είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να ξεκινήσετε.

 

“Αποσπάσματα από την Σοφία του Qigong, κείμενο του Master Chunyi Lin”