Τι είναι ο αληθινός εαυτός;

Ο αληθινός εαυτός είναι ποιος είμαστε πραγματικά. Αυτό είναι το ερώτημα που όλοι μας είχαμε στο μυαλό μας, πιθανότατα περισσότερες από μία φορές στη ζωή μας.

Είμαστε αυτό το φυσικό σώμα που μας επιτρέπει να ζούμε και να κινούμαστε; Όχι, δεν φαίνεται αρκετά αλήθεια. Επειδή εάν ένα ή μερικά μέρη του σώματός μας χαθούν, εξακολουθούμε να υπάρχουμε. Επομένως, δεν είμαστε το σώμα.

Τι γίνεται με το μυαλό μας; Όταν είμαστε ξύπνιοι, το μυαλό μας φαίνεται να μην σταματά να λειτουργεί. Τα συναισθήματα και τα αισθήματά μας φαίνονται πιο αληθινά και πολύ προσωπικά. Αλλά όταν κοιμόμαστε, δεν θα μπορούσαμε να εντοπίσουμε σκέψεις και συναισθήματα. Προφανώς είμαστε ακόμα ζωντανοί όταν κοιμόμαστε. Φαίνεται ότι δεν είμαστε ούτε ο νους.

Τι γίνεται με τη συνείδησή μας ή το πνεύμα; Τι είναι πράγματι η συνείδησή μας; Αυτό είναι αρκετά μεγάλο ερώτημα και συζητείται μεταξύ διαφορετικών θρησκειών, φιλοσοφιών, σύγχρονων επιστημών και πρακτικών.

Σε ένα από τα πρώτα βιβλία του Δρ Pang (που δημοσιεύθηκε στη δεκαετία του 1990): Hun Yuan Entirety Theory (混元 整体 理论), προσπάθησε επίσης να εξηγήσει την ανθρώπινη συνείδηση ​​και δημιούργησε ένα όνομα για αυτό: Yiyuanti (意 元 体).

Τι είναι το Yiyuanti;

Στο βιβλίο του, έγραψε (προσπαθούμε να μεταφράσουμε τα αρχικά του σενάρια): «Το Yiyuanti είναι μια κρίσιμη μάζα στο πεδίο qi των κυττάρων συγχωνεύεται και μεταμορφώνεται για να δημιουργήσει μια πολύ εκλεπτυσμένη ολότητα στο κέντρο του εγκεφάλου. Περιέχει τις πλήρεις πληροφορίες του σύμπαντος, συμπεριλαμβανομένης της ανθρώπινης ζωής. ” «Το Yiyuanti είναι το πιο κοντινό στη φύση με το πρωτότυπο Hun Yuan Qi (原始 混 元气) λόγω της μοναδικής του καθαρότητας και της ικανότητας αποστολής και λήψης πληροφοριών. Είναι η πηγή της συνείδησης, και σε μια κατάσταση υψηλού επιπέδου Τσιγκόνγκ μπορεί να γίνει αντιληπτή από τη συνείδηση. ” Όταν διαβάζετε τα πρωτότυπα κινεζικά σενάρια του Δρ Pang σε όλα τα βιβλία του, θα παρατηρήσετε ότι αυτό που περιέγραψε για τον Qi 氣, τον Hun Yuan Qi 混 元气, τον Yi Yuan Ti 意 元 体 βασίζεται όλα στον υλισμό ή τον φυσικ-ισμό, ο οποίος είναι ευρέως αποδεκτός ως ιδεολογία στην κομμουνιστική Κίνα, αν όχι η μόνη αποδεκτή. Με βάση αυτό, δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε γιατί ο Δρ Πανγκ προσπαθεί να εξηγήσει πώς σχηματίζει και μεταμορφώνεται το Yi Yuan Ti, ποια είναι τα χαρακτηριστικά του Yi Yuan Ti και πώς δημιουργεί ο συνειδητός μας κόσμος. Όλες οι θεωρίες του Zhi Neng Qigong βασίζονται στον Υλισμό, ένα δόγμα ότι ο πραγματικός κόσμος αποτελείται απλώς από τον φυσικό κόσμο.

 

Είναι o Aληθινός Eαυτός το ίδιο με το Yiyuanti;

Αυτή είναι μια καλή ερώτηση. Όταν διαβάζαμε το κεφάλαιο για το Yiyuanti, δεν μπορούσαμε να εντοπίσουμε καμία πραγματική πρόταση που να συνδέει τον Yiyuanti με τον πραγματικό εαυτό. Ο αληθινός εαυτός στα κινέζικα, μεταφράζεται και γράφεται ως 真 我.

Ο αληθινός εαυτός είναι περισσότερο ένας βουδιστικός όρος παρά ένας όρος Qigong. Στον Βουδισμό, μιλούν για πολλά στρώματα του εαυτού. Ο αληθινός εαυτός δεν είναι το επιφανειακό στρώμα ούτε το κάτω στρώμα. Ένας σημαντικός στόχος της βουδιστικής πρακτικής είναι να αναγνωρίσει όλα τα στρώματα του εαυτού και να τα διαλύσει όλα.

Η βουδιστική πρακτική επικεντρώνεται κυρίως στη συνείδηση ​​και χρησιμοποιούν πρακτική συνειδητότητας. Υποθέτω ότι γι ‘αυτό οι άνθρωποι συσχετίζουν φυσικά τον Yiyuanti με τον αληθινό εαυτό. Ωστόσο, μιλούσε ο Δρ Πανγκ για το ίδιο πράγμα με αυτό που οι Βουδιστές περιγράφουν ως αληθινό εαυτό;

Δεν το νομίζω. Οι βουδιστικές και άλλες παραδοσιακές πρακτικές είναι πνευματικές πρακτικές. Οι πρακτικές και οι θεωρίες του Pang’s Qigong δεν είναι.

Στα τελευταία βιβλία του Dr. Pang που εκδόθηκαν τα τελευταία 6 χρόνια (2013-2019), σπάνια ανέφερε το Yiyuanti. Αντίθετα, στο πιο πρόσφατο βιβλίο του – την πραγματική φιλοσοφία της καρδιάς, ανέφερε πολλές εμπειρίες φωτισμένων όντων σχετικά με τη συνείδηση ​​και την αληθινή καρδιά (真心 , 本心). Ίσως σκόπευε να εξερευνήσει τι είναι πέρα ​​από το φυσικό;

Πώς μπορούμε να εξασκηθούμε στο Yiyuanti;

Εάν το Yiyuanti ήταν κάτι, όπως και άλλα φυσικά πράγματα, σίγουρα θα το καταλαβαίνατε και θα μπορούσατε να εξασκηθείτε σ’ αυτό. Ο Πανγκ το περιέγραψε ως το πιο κοντινό πράγμα στη συνείδηση του σύμπαντος, το οποίο 99,99% των ανθρώπων δεν βλέπουν, αγγίζουν, αισθάνονται ή κατανοούν ποτέ. Όπως ακριβώς εξήγησαν τα περισσότερα φωτισμένα όντα: Δεν υπάρχει τρόπος να ασκήσουμε την συνείδηση, εκτός εάν το συνειδητό μυαλό μας έχει πρόσβαση σε αυτήν. Τι μπορούμε να κάνουμε? Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα γι ‘αυτό. Μπορούμε να το βιώσουμε μόνο όταν έχουμε πρόσβαση σε αυτό. Αυτήν τη στιγμή, δεν θα μπορούσαμε να το βιώσουμε επειδή χτίζουμε παχιά τείχη γύρω μας. Το σήμα συνειδητότητας του σύμπαντος δεν μπορεί να φτάσει σε μας. Αλλά μπορούμε να το κάνουμε αυτό: εξάσκηση για να είμαστε ενήμεροι για όλους τους τοίχους που χτίζουμε. Μόλις γνωρίζουμε ξεκάθαρα, ενδέχεται να είμαστε σε θέση να τους καταρρίψουμε. Κι εντέλει να βιώσουμε τι είναι το Yiyuanti ή η συνείδηση.

 

Της Delphine Zhu, https://onenergy.info/what-is-our-true-self/

Mετάφραση: Χρυσή Μπέρου