Καθώς περνάμε τα μέσα Σεπτεμβρίου, η Γη μεταβαίνει στο Φθινόπωρο. Ο καιρός είναι δροσερός, ο αέρας είναι τραγανός και πολύχρωμα φύλλα καλύπτουν το έδαφος. Κάθε Φθινόπωρο, η Φύση μας δίνει μια μεγάλη εμφάνιση χρώματος, ακολουθούμενη από μια περίοδο ξηρότητας και στη συνέχεια απελευθερώνεται, καθώς τα δέντρα αφήνουν τα φύλλα τους. Κάθε αλλαγή που λαμβάνει χώρα στη Φύση πραγματοποιείται επίσης μέσα μας. Η φύση παρέχει πάντα καθοδήγηση.

Είστε συντονισμένοι στα μηνύματά της;

Βρείτε το χρώμα σας. Οι υπέροχες επιδείξεις της φύσης με κόκκινα, πορτοκάλια και κίτρινα γεμίζουν τις άλλοτε πράσινες κορυφές. Προτού η Φύση βρει χρόνο να ξεκουραστεί, έχει μια τελευταία έκρηξη χρώματος για να απελευθερώσει την ομορφιά που κρατάει μέσα. Με παρόμοιο τρόπο, αφήστε το εσωτερικό σας χρώμα να λάμψει! Πειραματιστείτε με ένα νέο στυλ ρούχων ή ένα νέο διασκεδαστικό χόμπι. Αναπτύξτε τους ορίζοντές σας και αφήστε τον εαυτό σας να αξιοποιήσει την ομορφιά που βρίσκεται μέσα ΣΑΣ.

Αμολάω!

Είναι εύκολο να σκεφτούμε τα φύλλα που πέφτουν από την προοπτική του ξενιστή – το δέντρο. Τα δέντρα κρατούν τα φύλλα τους, και μετά τα χάνουν κάθε Φθινόπωρο, σωστά; Αυτό διδασκόμαστε πάντα. Και από μια άποψη, είναι αλήθεια. Τι γίνεται όμως αν, αντί να χάσουν φύλλα, τα δέντρα απλώς τα αφήνουν να φύγουν; Η απώλεια συνεπάγεται λύπη και θλίψη, που είναι τα συναισθήματα που συνδέονται με την εποχή της πτώσης, το μεταλλικό στοιχείο και τα κορυφαία συστήματα οργάνων, τους πνεύμονες και το παχύ έντερο. Ωστόσο, η απελευθέρωση συνεπάγεται κλείσιμο. Τα δέντρα έμφυτα «ξέρουν» ότι θα απελευθερώνουν τα φύλλα τους κάθε φθινόπωρο. Δεν καταναλώνουν επιπλέον Qi για να κρατήσουν σφιχτά, απλά γιατί τα φύλλα δεν πονάνε για να διατηρήσουν τη σύνδεσή τους. Τα δέντρα ξέρουν έμφυτα ότι τα κλαδιά τους θα γίνουν πολύ βαριά κάτω από το βάρος του χειμερινού χιονιού και ότι οι φλέβες των φύλλων θα γέμιζαν με νερό και θα πάγωναν, εμποδίζοντας την παραγωγή τροφίμων την άνοιξη. Έτσι, απλά και με χάρη κόβουν τους δεσμούς και δίνουν στα φύλλα αυτά μια μικρή ώθηση.

Ακούγεται οικείο; Αφεθείτε, για να είστε πραγματικά ελεύθεροι. Μην ξοδεύετε επιπλέον Qi κρατώντας κάτι που δεν σας εξυπηρετεί πλέον.

Γυρίστε προς τα μέσα.

Καθώς τα φύλλα διασκορπίζονται στο έδαφος και τα δέντρα αφήνονται γυμνά, η Φύση μας δίνει ένα ακόμη μάθημα: γυρίστε προς τα μέσα. Η διαδικασία απελευθέρωσης των φύλλων των δέντρων είναι μια πράξη επιβίωσης. Είναι αυτό το υγιές σύνθημα “πρώτα ο εαυτό σας”, που πολλοί δυσκολεύονται να ακολουθήσουν. Καθώς τα πεσμένα φύλλα αποσυντίθενται, τα θρεπτικά τους συστατικά βοηθούν στη διατήρηση φυτών και ζώων που είτε ζουν στο έδαφος είτε θα αναπτυχθούν την άνοιξη. Βάζοντας τον εαυτό τους πρώτο, τα δέντρα επιτρέπουν στα φύλλα τους να απλώνονται και να θρέφουν ολόκληρο το οικοσύστημα.Τα φύλλα είναι τα τμήματα του δέντρου που παράγουν τρόφιμα. Ενώ τα άφυλλα δέντρα δεν μπορούν πλέον να φτιάξουν φαγητό, είναι ακόμα πολύ ζωντανά. Χωρίς φαγητό, κάθονται αδρανή και ξεκουράζονται μέχρι να αναπτυχθούν νέα φύλλα και να ξεδιπλωθούν την άνοιξη. Λάβετε λοιπόν το προβάδισμα. Κάνε κάτι μόνο για σας. Και στη συνέχεια ξεκουραστείτε – ξεκουραστείτε βαθιά – έτσι ώστε να μπορείτε να τεντώσετε τα κλαδιά σας και να αναγεννηθείτε την άνοιξη.

“Αποσπάσματα από τη Σοφία του Τσιγκόγκ” — Μετάφραση: Xρυσή Μπέρου

Αrt by Morgan Davidson