Τις πρώτες πρωινές ώρες, ο κατάμαυρος ουρανός γίνεται χαριτωμένα μπλε καθώς η φωτεινότητα του φεγγαριού αλλάζει θέσεις με τον ήλιο που ζεσταίνει. Τα χρώματα σαν παστέλ ή έντονα ζαχαρωτά χαρίζουν ζωή στον ορίζοντα! Η μέρα μετατρέπεται σε νύχτα, αβίαστα, ξανά και ξανά. Το κάνει χωρίς να σκέφτεται, χωρίς να ανησυχεί, χωρίς φόβο. Τα πουλιά ξεσηκώνονται, τραγουδώντας τα γλυκά τους τραγούδια, καθώς αναζητούν τροφή και προστατεύουν τα μικρά στις φωλιές τους. Αυτά τα καθημερινά μοτίβα απαιτούν Qi, όπως και όλες οι καθημερινές μας δραστηριότητες.

Τα μοτίβα μας είναι ίσως το ίδιο τακτικά, αλλά ίσως όχι τόσο χαριτωμένα. Ξυπνάμε από τον ηχητικό ήχο ενός ξυπνητηριού. Αφού κάνουμε ντους και ντυθούμε, αρπάζουμε τον καφέ και τρέχουμε έξω από την πόρτα. Κάποιοι σταματούν για να φάνε γρήγορα. Άλλοι τρέχουν μέχρι το λεωφορείο ή το τρένο. Ακούγεται οικείο; Ή ίσως ο Covid συνεχίζει να επηρεάζει την εργασιακή σας κατάσταση. Αν ναι, ταχυδακτυλουργείτε επίσης. Ίσως όχι από την άποψη του να τρέχεις έξω από την πόρτα για να προλάβεις μια βόλτα, αλλά να διαχειριστείς τα πάντα στο σπίτι και στη δουλειά ενώ είσαι κάτω από την ίδια στέγη. Είναι ένα μεγάλο έργο και αυτό που συχνά αφήνει τους καλύτερους από εμάς να νιώθουν αγχωμένοι και ότι χρειάζονται επανεκκίνηση.

Οι δύο περιπτώσεις που ζωγραφίστηκαν παραπάνω – μια από τις αβίαστες μεταβάσεις της Φύσης και μια ανθρώπινη κίνηση – είναι και οι δύο ορατές με γυμνό μάτι. Πιθανότατα έχουμε δει, ακούσει και αισθανθεί καθένα από τα παραπάνω καθώς και τις διαφορές μεταξύ τους. Τις ημέρες «διακοπών», «περιποιούμαστε» τον εαυτό μας κοιμόμαστε λίγο αργότερα και δίνουμε προτεραιότητα στη δική μας υγεία και ευτυχία. Είναι εκπληκτικό το πώς νιώθουμε προσγειωμένοι και ανανεωμένοι μετά από μερικές τέτοιες μέρες.

Αλλά γιατί νομίζεις ότι συμβαίνει αυτό;

Όλα καταλήγουν στο Qi. Αν ό,τι κάνουμε χρησιμοποιεί το Qi και ακολουθούμε συνεχώς έναν αιχμηρό ρυ0θμό που μειώνει την τράπεζα του Qi, τι μας μένει για τα πράγματα – και τους ανθρώπους (ειδικά τους εαυτούς μας!) – που έχουν μεγαλύτερη σημασία; Συχνά τρέχουμε σε μια άδεια δεξαμενή. Παρόλο που είμαστε κοντά στην εξάντληση, πιέζουμε το μυαλό και το σώμα μας να συνεχίσουν να εργάζονται, να προσφέρουν εθελοντισμό, να βοηθούν και να κάνουν ξανά και ξανά.

Καθώς ξυπνάτε σήμερα, κάντε ένα βήμα πίσω από την κανονική σας ρουτίνα.

Ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές για να αξιοποιήσετε στο έπακρο κάθε μέρα:

 

1. Ενημερωθείτε: Σημειώστε την καθημερινή σας ρουτίνα. Αφιερώστε λίγο χρόνο για να μελετήσετε αυτά που γράψατε. Πόσα πράγματα σε αυτή τη λίστα χρησιμεύουν για να σας χτίσουν; Πού μπορείτε να περικόψετε από τα ενεργειακά σας «έξοδα»; Πώς μπορείτε να δημιουργήσετε χρόνο στη μέρα σας που είναι αφιερωμένος μόνο σε εσάς;

 

2. Επιτρέψτε την Φύση: Ανοίξτε τα παράθυρά σας και αναπνεύστε τον καθαρό πρωινό αέρα. Διακόψτε τη μέρα σας με μερικές υπαίθριες βόλτες. Καθώς περπατάτε, σταματήστε για να μυρίσετε τα τριαντάφυλλα. Κοιτάξτε προσεκτικά τα πάντα γύρω σας. Είστε μέρος της εικόνας της Φύσης. Πώς μπορείτε να το εμφυσήσετε στην καθημερινότητά σας;

 

3. Εξασκηθείτε στο Qigong: Το Qigong είναι μια ενεργειακή άσκηση που μπορεί να μας βοηθήσει να ξαναχτίσουμε το Qi, οι καθημερινές μας ρουτίνες εξαντλούνται τόσο γρήγορα. Λάβετε μέρος σε ένα επερχόμενο μάθημα ή εξασκηθείτε στο σπίτι με τον όμορφο διαλογισμό μας για το ανοσοποιητικό σύστημα.

 

4. Ασκηθείτε στην υπομονή: Ο πολυάσχολος τρόπος ζωής μας συχνά μας σκληραίνει απέναντι στους ανθρώπους που αγαπάμε περισσότερο. Είμαστε λιγότερο υπομονετικοί μαζί τους γιατί «θα καταλάβουν». Η πιο ήπια προσέγγιση στο σπίτι ξεκινά με τη φροντίδα του εαυτού σας.

 

5. Βρείτε το Καλό: Είτε το δείτε αμέσως είτε όχι, υπάρχει καλό σε όλα και σε όλους. Κάθε κατάσταση συμβαίνει να μας διδάσκει κάτι. Δείτε λοιπόν προσεκτικά πώς εξελίσσεται η ζωή γύρω σας. Μπορείς να δεις το καλό σε όλα αυτά;

 

“Αποσπάσματα από την Σοφία του Qigong, κείμενο του Grand Master Nan Lu