This post is also available in: English

Zhineng Qigong (Ζίνενγκ Τσιγκόνγκ)

Το 2012 πληροφορήθηκα από το διαδίκτυο, ότι στη Κίνα μπορούν και θεραπεύουν καρκινικό όγκο, μέσω της ενεργειακής θεραπείας του Ζίνενγκ Τσιγκόνγκ. Θέλησα να τη φέρω στην Ελλάδα. Λίγο αργότερα, βρέθηκα να ασκούμαι στη πρακτική του Ζίνενγκ Τσιγκόνγκ έχοντας εκπαιδευτή τον ολιστικό γιατρό Ι. Μπουχέλο. Ανακάλυψα τη μαγεία και τα άμεσα αποτελέσματα αυτής της πρακτικής στον εαυτό μου. Βελτίωσα τη στάση του σώματος, μείωσα ως και εξαφάνισα τους πόνους στον δεξί ώμο μου και δεξιό γοφό,απαλλάχθηκα από το αυχενικό σύνδρομο και τους ιλίγγους, απαλλάχθηκα από θυρεοειδίτιδα Hashimoto και το κυριότερο άλλαξα τον μεταβολισμό μου (έχασα σε δέκα μήνες δέκα κιλά, χωρίς δίαιτα).

Αποφάσισα να ασχοληθώ και επαγγελματικά ως εκπαιδεύτρια κι έτσι ειδικεύτηκα με πιστοποίηση στο Ζίνενγκ Τσιγκόνγκ (level 1-level 2), μετά από εκπαίδευση στο LIFEQICENTER, Meishan στη Κίνα. Επίσης ειδικεύθηκα στην ενεργειακή θεραπεία του Ζίνενγκ Τσιγκόνγκ (Hun Yuan Qi Healer-level 1). Έκτοτε παραδίδω στην Αθήνα μαθήματα ατομικά ή σε ολιγομελή γκρουπ έως επτά (7) ατόμων ή οργανώνω  εργαστήρια σε Αθήνα και  επαρχία εκμάθησης πρακτικής Ζίνενγκ Τσιγκόνγκ (επίπεδο 1 / level 1). Oι τεχνικές του Ζίνενγκ Τσιγκόνγκ εξασκούν ολιστικά και  τα τρία κέντρα μας: το φυσικό, το συναισθηματικό, το νοητικό.

Στόχος μου είναι να διαδώσω την πρακτική και τα οφέλη της σε εταιρίες, οργανισμούς, νοσοκομεία, σχολεία. Μέσα από την απόλαυση των χαλαρών κινήσεων ενδυναμώνουμε τη ζωτική μας δύναμη, ενδυναμώνουμε τη διάθεση για ζωή και δράση.

 

Εισαγωγή

Σας καλωσορίζω στον χώρο του Ζίνενγκ Τσιγκόγκ. Πολλοί μπορούν να αναρωτιούνται σε ποιους απευθύνεται το Ζίνενγκ Τσιγκόγκ. Η απάντηση είναι σε όλους. Απευθύνεται σε παιδιά και ηλικιωμένους , σε υγιείς και ασθενείς, και στα δύο φύλα. Ο καθένας μπορεί να εκτελέσει, ανάλογα με την ικανότητά του, τις ασκήσεις, που συνήθως συμπεριλαμβάνουν αργές και ήπιες κινήσεις.

Επίσης απευθύνεται σε: χορευτές, ασκούμενους σε πολεμικές  τέχνες, θεραπευτές (καλλιέργεια της ενεργειακής ευαισθησίας).

Εάν σας ενδιαφέρει να αρχίσετε εξάσκηση με μένα, σας συνιστώ να διαβάσετε μερικά άρθρα για το τι είναι το Ζίνενγκ Τσιγκόγκ, καθώς και προσωπικές ιστορίες συμμετεχόντων, για να δείτε τι έχουν πετύχει με την άσκηση.

Επίσης, μια σειρά από συχνές ερωτήσεις – απαντήσεις είναι στη διάθεσή σας.

Μετά τιμής,
Χρυσή Μπέρου

Τι είναι Qi (Τσι);

Η έννοια Qi ερμηνεύεται γενικά στη Δύση ως αναπνοή, δύναμη ζωής, ζωτική ενέργεια ή πνευματική ενέργεια. Το Qi ενυπάρχει σε οτιδήποτε. Το κινέζικο σύμβολο για το Qi (ενέργεια), σχηματίστηκε από το σύμβολο του ατμού κι εκείνου του ρυζιού. Θα λέγαμε, με εικονικούς όρους, ότι οδηγούμαστε προς τη θρεπτική όψη της ενέργειας.

Τι είναι Qigong (Tσιγκόγκ)

Στα κινέζικα η λέξη “Qigong” έχει δύο χαρακτήρες, το Τσι και το Γκονγκ. “Τσι” σημαίνει η ενέργεια της ζωής και το “Γκογκ” σημαίνει καθημερινή προσπάθεια, εξάσκηση, καλλιέργεια. Με λίγα λόγια, το Τσιγκόγκ είναι μια πρακτική, όπου χρησιμοποιούμε ενέργεια για διάφορους σκοπούς, συμπεριλαμβανομένου και την αυτοθεραπεία. Ο καθένας μας είναι ενέργεια και έχει στο δυναμικό του, τη χρήση της ενέργειας για διάφορους σκοπούς. Είναι ακριβώς το ίδιο με το κολύμπι, γεννιόμαστε δυνητικά κολυμβητές αλλά μόνο όταν αποκτήσουμε την επιδεξιότητα της κολύμβησης, τότε μπορούμε να απολαύσουμε διάφορες δραστηριότητες στο νερό, όπως καταδύσεις, υδατοσφαίριση, ελεύθερο, πεταλούδα κ.λπ. Με τον ίδιο τρόπο, εκπαιδευόμαστε στη δεξιοτεχνία να χρησιμοποιούμε την ενέργεια, δεν γεννιόμαστε με αυτή. Από τη στιγμή που ένα άτομο εκπαιδεύεται πώς να χρησιμοποιεί την ενέργεια, μπορεί να την χρησιμοποιήσει για πολεμικές τέχνες, χορό, άρση βαρών και φυσικά, στην ιατρική, στην αυτοθεραπεία.

Τι είναι Dantian (Νταντιέν);

Υπάρχουν τρία (3) ενεργειακά κέντρα (Dantian- νταντιέν) στο ανθρώπινο σώμα. Το πάνω Dantian συνδέεται  με το μυαλό και τις αισθήσεις. Βρίσκεται ανάμεσα στο στο Yintang (γίνγκτανγκ) και Yuzhen (γιουσέν), σημεία βελονισμού. Το μεσαίο Dantian συνδέεται με τη καρδιά και τους πνεύμονες. Βρίσκεται ανάμεσα στα Dabao (ταμπάο) – σημεία βελονισμού κάτω από τις μασχάλες, και στο Τanzhong ( τανζόνγκ)< το σημείο ανάμεσα στις δύο ρόγες του στήθους. Το κάτω Dantian συνδέεται με τη κοιλιακή χώρα. Βρίσκεται μεταξύ του Duqi (τουΤσι-ομφαλού) και του Μing Men (Μινγκ Μεν).

To κάτω Dantian θεωρείται το πιο σημαντικό, είναι η αποθήκη της ενέργειάς μας. Το Qi διανέμεται από το κάτω Dantian προς όλο το σώμα, κατά μήκος του δικτύου των ενεργειακών μεσημβρινών.

Τι είναι Zhineng Qigong?

Τι σημαίνει “Zhineng”; Ζι σημαίνει σοφία, εξυπνάδα, Νενγκ σημαίνει ικανότητα. Μπορούν να μεταφραστούν ως την ικανότητα ανάπτυξης, συνεργασίας νου και σώματος, την ικανότητα συνεργασίας νόησης/φυσικής δύναμης.. Το Zίνενγκ Tσιγκόγκ (Chilel) είναι μια φυσική θεραπευτική μέθοδος, που αναπτύχθηκε στο παγκοσμίως μεγαλύτερο ιατρικό νοσοκομείο, το Huaxia Zhineng Qigong Training Center. To κέντρο ιδρύθηκε και διευθύνθηκε από τον Dr. Pang Ming, έως το 2002.

Κάθε μήνα, περισσότεροι από 3.000 ασθενείς δέχονταν θεραπεία στο κέντρο. Οι ασθενείς ονομάζονται σπουδαστές, γιατί μαθαίνουν την τέχνη να αυτοθεραπεύονται. Δεν χρησιμοποιούσαν καθόλου φάρμακα, καμία ειδική διατροφή, μόνο πλήθος ασκήσεων, αγάπη και ζωτική ενέργεια. Το Chilel μπορεί να ασκηθεί από τον καθένα, σε οποιαδήποτε ηλικία. Μπορεί να μειώσει τις ασθένειες, να δυναμώσει το σώμα, να επιμηκύνει τη ζωή, να προωθήσει την δημιουργικότητα, να αναπτύξει την εξυπνάδα/νόηση και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής.

Περισσότεροι από 10.000.000 είναι ασκούμενοι παγκοσμίως και ο αριθμός συνεχώς αυξάνει, καθώς οι άνθρωποι ανακαλύπτουν τα θεαματικά αποτελέσματα. Πάνω από 8 χρόνια το κέντρο έχει, επιτυχώς, θεραπεύσει πάνω από 180 είδη ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου. (Π.χ.: ασθένειες καρδιάς, πέτρες στα νεφρά, πέτρες στη χολή, λευχαιμία, μυοσκελετικά, καρκίνο οστών, διαβήτη, αρθριτικά, πάρκινσον κ.ά.)

Το Ζίνενγκ Τσιγκόγκ είναι το νούμερο ένα Tσιγκόγκ εγκεκριμένο επίσημα το 1997 από το Κινέζικο βιβλίο, China’s Exercises for Health: Medical Qigong (Ασκήσεις υγείας από την Κίνα: Ιατρικό Τσιγκόγκ).

Ποιος είναι ο Δρ. Πάνγ Μινγκ;

Ο Γκρανμάστερ Πανγ Μινγκ, M.D., είναι ο πρωτοπόρος των δασκάλων, που άνοιξε τα μυστικά  του Qigong στο πλατύ κοινό. Ο Δρ.Πανγ είναι ο ιδρυτής του Ζhineng Qigong και ο διευθυντής του Huaxia Zhineng Qigong Center. Ο Γκρανμάστερ Πανγ Μινγκ είναι ευρέως γνωστός ως Lao-shi (Λάο Σι), ο Δάσκαλος.

O Dr. Pang Ming είναι τσιγκόγκ γκρανμάστερ και φυσίατρος, εκπαιδευμένος και στη κινεζική παραδοσιακή και στη δυτική ιατρική. Συνδυάζει την ιατρική του γνώση και τις επιδεξιότητες του στο 5000 χρόνων παραδοσιακό Tσιγκόγκ, με στόχο να απλώσει αυτή τη φυσική θεραπευτική μέθοδο. Έχει γράψει περισσότερα από 9 βιβλία πάνω στο Zίνενγκ Tσιγκόγκ (chilel).

Πώς να ξεκινήσω

Ο πιο συνήθης τρόπος να αρχίσετε εξάσκηση στο Zhineng Qigong, είναι να παρακολουθήσετε τη βασική άσκηση του επιπέδου 1, είτε σε έξι εισαγωγικά μαθήματα είτε κατά τη διάρκεια ενός Σαββατοκύριακου. Μαθαίνετε την άσκηση ολοκληρωμένα, μέσα σε δώδεκα (12) ώρες. Εφόσον σας ταιριάζει, συνεχίζετε με ένα από τα προγράμματά μας:

Mπορείτε να επιλέξετε τα κάτωθι:

Ομαδικά μαθήματα 1 ½ ώρας,  σε ολιγομελείς ομάδες, μια φορά την εβδομάδα, συνολική παρακολούθηση  (8) οκτώ μήνες, από Οκτώβριο έως Ιούνιο.

Μια δεύτερη επιλογή είναι να παρακολουθήσετε μαθήματα 1 ½ ώρας, δύο φορές την εβδομάδα για περίοδο 8 μηνών (ολοκληρωμένη εκμάθηση του 1ου επιπέδου).

Μπορείτε να μάθετε τη βασική άσκηση LQUPQD, μάθημα διάρκειας 12 ωρών, μέσα σε ένα ΣΚ. Είναι δυνατό να συνεχίζετε την άσκηση σε γκρουπ μια φορά την εβδομάδα, για ενίσχυση και βοήθεια (αφορά και σε επαρχία ή σεμινάρια σε οργανισμούς). Σ’ αυτή τη περίπτωση το Be Fluid έχει δημιουργήσει μια ενότητα πέντε (5) ΣΚ, για σας που θέλετε να εμβαθύνετε στη βασική άσκηση, αλλά και να προχωρήσετε στην εκμάθηση των υπόλοιπων ασκήσεων του επιπέδου 1.

Η τελευταία επιλογή αφορά σε 5ημερα εργαστήρια, χειμερινά και καλοκαιρινά, στη φύση. Δίνεται ολοκληρωμένο πρόγραμμα θεωρίας και άσκησης , διάρκειας 30 ωρών. Εκεί έχετε τη δυνατότητα να δουλέψετε συμπυκνωμένα τη γνώση και να δημιουργήσετε ομάδα στήριξης.

Για περισσότερες πληροφορίες στο Πρόγραμμα Δραστηριοτήτων.

 

Οι ασκήσεις

Χαλάρωση

Είναι μια απλή μέθοδος, που διδάσκει πώς να χαλαρώνετε το μυαλό και το σώμα σας. Χαλαρώνοντας φυσικά και νοητικά, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα της προετοιμασίας της άσκησης, αλλά εξίσου σημαντικό να χαλαρώνετε στην καθημερινότητά σας. Σε ένα τεντωμένο σώμα η κυκλοφορία επηρεάζεται με αρνητικό τρόπο, που μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα προβλήματα υγείας.

LA QI (Λα Τσι)

Εύκολη και αποτελεσματική μέθοδος, για να λαμβάνετε γρήγορα ενέργεια (Qi). Η άσκηση μαθαίνεται εύκολα. Μπορείτε να εξασκήστε για σύντομο ή μακρύ διάστημα, εξαρτάται την προτίμησή σας, καθισμένοι ή όρθιοι σε στατική θέση. Η άσκηση μας δίνει τη δυνατότητα να αισθανθούμε γρήγορα την ενέργεια και αποτελεί θεμέλιο για τη χρήση και μελλοντική κατανόηση της ενέργειας. Το LA QI διδάσκεται σε όλα τα βασικά μαθήματα και στα καλοκαιρινά/χειμερινά εργαστήρια.

ΕΠΙΠΕΔΟ 1

PENG QI GUAN DING (LIFT QI UP POUR QI DOWN – ANAΣΗΚΩΝΕΤΕ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΨΗΛΑ)

Είναι μια δυναμική μέθοδος. Στόχος της άσκησης να αναπτύξει τις ικανότητές σας και την εξυπνάδα/σοφία σας, παρέχοντας, γρήγορα, περισσότερη ενέργεια. Πολλοί ασκούμενοι στο LQUPQD, έχουν βελτιώσει την υγεία τους και ακόμη περισσότεροι έχουν αυτό-ιαθεί. Διδάσκεται σε όλες τις περιπτώσεις μάθησης. Με αυτή τη μέθοδο ο ασκούμενος μαθαίνει να ανταλλάσει την ενέργεια (Qi-τσι) του με αυτή του Σύμπαντος. Μαθαίνει να φέρνει περισσότερη ενέργεια στο σώμα του, μέσω μιας φόρμας κινήσεων. Οι ήπιες, αργές κινήσεις και οραματισμοί επιφέρουν μια διαλογιστική κατάσταση, που βοηθάει να ανοίξουμε μπλοκαρίσματα στο σώμα, βοηθάει το σώμα/νου να θεραπευθεί από ασθένειες.

Αποτελεί το πρώτο επίπεδο πρακτικής του Zίνενγκ Tσιγκόγκ, θεμελιωμένο από τον καθηγητή HemingPang (Χέμινγ Πανγκ ). Έγινε γνωστό δημόσια στη Κίνα το 1980. Έχει αποδειχθεί, μέσα από επιστημονικές μελέτες, ότι το Ζίνενγκ Τσιγκόγκ βελτιώνει ολιστικά την γενική υγεία. Ο οραματισμός και η συγκέντρωση είναι τα κλειδιά αυτής της μεθόδου. Μέσα από φυσικές κινήσεις και την καθοδήγηση της σκέψης, το εσωτερικό Qi (η ανθρώπινη ενέργεια ) απελευθερώνεται και το εξωτερικό Qi (η ενέργεια της φύσης) απορροφάται. Απορροφώντας/ελευθερώνοντας, καθαρίζουν και ανοίγουν οι μεσημβρινοί, που συνδέονται με την ενέργεια του ανθρώπου και της φύσης. Είναι μια διαδικασία πολύ αποτελεσματική και μαθαίνεται εύκολα.

SAN XING PING ZHAN ZHUANG (ΤHREE CENTERS MERGE STANDING POSTURE (ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΤΡΙΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ)

Είναι μια διαλογιστική στάση, μια στατική μέθοδος, όπου ο ασκούμενος συγκεντρώνει την ενέργειά μέσα στα τρία ενεργειακά κέντρα. Διεγείρει την ενέργειά σας και ενισχύει, άμεσα, εσάς και την ενέργειά σας. Η μέθοδος, επίσης, εξασκεί το νου και τη θέλησή σας.

 Στόχος της : η απορρόφηση εξωτερικής ενέργειας (Qi) μέσα μας. Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιεί διαφορετικούς οραματισμούς και στάσεις, ανάλογα το επίπεδο, καθώς χρησιμεύει  ως γέφυρα στη μετάβαση  από το ΕΠΙΠΕΔΟ 1 στο 2,και 3 και 4.

Αν θέλετε να προχωρήσετε περισσότερο στο Ζίνενγκ Τσιγκόγκ, αυτή η άσκηση είναι πολύ αξιόλογη. Διδάσκεται στην 8μηνη εκπαίδευση και στο χειμερινό 5ημερο εργαστήρι.

DUN QIANG (WALL SQUATTS – ΚΑΘΙΣΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΤΟΙΧΟ)

Με αυτή την άσκηση μαθαίνετε να χαλαρώνετε τη μέση πολύ γρήγορα, βασικό για το Τσιγκόγκ. Χαλαρώνοντας τη μέση, είναι η αρχή για να χαλαρώσετε το υπόλοιπο σώμα.

Στις δυτικές κοινωνίες, οι περισσότεροι κρατούν σφιχτή και άκαμπτη την περιοχή της μέσης, κάτι που επηρεάζει την υγεία μας με αρνητικό τρόπο.

Τα WALLSQUATTS είναι επίσης μια φυσική άσκηση, που εκπαιδεύει το μυαλό. Μπορεί να μας ηρεμήσει. Εξαιρετική άσκηση για όσους έχουν διάσπαση νου και/ή δυσκολία συγκέντρωσης. Η άσκηση διδάσκεται στην 9μηνη εκπαίδευση και στα καλοκαιρινά 5ημερα εργαστήρια 1.

Αυτή είναι μια αργή κίνηση, πάνω-κάτω, με τον ασκούμενο να έχει το πρόσωπό του στον τοίχο. Η μέθοδος είναι καθιστική φόρμα. Είναι πολύ ισχυρός τρόπος να συγκεντρώσουμε ενέργεια (Qi) και μπορεί να γίνει με διάφορους οραματισμούς, ανάλογα με τη χρήση.

Αυτή η μέθοδος μπορεί να ρυθμίσει ολόκληρο το σώμα και βοηθάει στη  σπονδυλική στήλη να διατηρεί τη σωστή στάση της και στη θεραπεία ενεργειακών αντιδράσεων.

STRETCHING QI (CHEN QI – ΣΕΝ ΤΣΙ)

Η Chen Qi ( Σεν Τσι) μέθοδος διεγείρει και κινητοποιεί την εσωτερική ενέργεια του ανθρώπου και την ενοποιεί σε όλο το σώμα.

ΕΠΙΠΕΔΟ 2

ΧING SHEN ZHUANG (BODY & MIND)

Η κύρια μέθοδος του Zίνενγκ Tσιγκόγκ –επίπεδο 2. Είναι μια δυναμική μέθοδος, που μπορεί να ανοίξει γρήγορα, τους μεσημβρινούς σας και να βοηθήσει την ενέργεια να περάσει βαθύτερα. Γυμνάζει και χαλαρώνει το σώμα.

Αυτή η μέθοδος χρειάζεται περισσότερο χρόνο εξάσκησης και είναι πιο απαιτητική. Εργάζεται με το εσωτερικό Qi (Τσι), ενσωματώνοντας μυαλό και σώμα, κι επιτρέποντας το Qi, να εισχωρήσει ακόμη πιο βαθιά στους μυς, τένοντες, κόκκαλα. Μπορεί να εξασκηθεί από σχετικά αρχάριους, και βοηθάει τους ασκούμενους να αυξήσουν την ικανότητά τους να συλλέγουν απευθείας Qi.

Συμπεριλαμβάνει δέκα φόρμες και είναι δομημένη, ώστε να κινεί κάθε μέρος του σώματος. Οι κινήσεις είναι και μικρές και μεγάλες. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν την τάση να εστιάζουν στις μεγάλες κινήσεις και να αρνούνται τις μικρές. Οι μικρές κινήσεις είναι πολύ αποτελεσματικές στο να ενεργοποιήσουν τους μεσημβρινούς, να βελτιώσουν τη κυκλοφορία της ενέργειας και του αίματος.

Οι κινήσεις ισορροπούν το δεξί-αριστερό, μπρος-πίσω, πάνω-κάτω. Δουλεύουν τη διάταση και συστολή των μυών, τενόντων, και τη κινητικότητα κι ευλυγισία των αρθρώσεων.

Εξασκώντας αυτή τη μέθοδο, θα ισορροπήσετε την ενέργεια (Qi) και θα ομορφύνετε το σώμα σας.

Βοηθάτε τον εαυτό σας στην κατανόηση της άσκησης, αφού έχετε εξασκηθεί στο LQUPQD και στο 3 CM,για ένα χρόνο περίπου.

Συνήθως συστήνω την εκμάθηση του 1ου επιπέδου για ένα χρόνο, πριν εξασκηθείτε στο Β&Μ. Αυτή η μέθοδος διδάσκεται στα καλοκαιρινά εργαστήρια 2.

ΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ

Μια σειρά από πρόσθετες ασκήσεις, που σας βοηθούν να παραμένετε υγιείς. Είναι πολύ απλές και δεν απαιτούν χρόνο. Εάν δουλεύετε συχνά καθιστοί, ή παρακολουθείτε ΤV ή μιαν οθόνη, οι ασκήσεις αυτές θα σας δώσουν συγκεκριμένη βοήθεια, και μπορείτε να τις εκτελέσετε και κατά την εργασία σας. Μαθαίνετε ασκήσεις ειδικά προσαρμοσμένες σε προβληματικές περιοχές, όπως μάτια ,λαιμό, πλάτη… Διδάσκονται στην 8μηνη εκπαίδευση και σε ειδικά μαθήματα 3 ωρών.

Σχετικά με την διδασκαλία

Παρακολουθώντας τα εργαστήρια, δεν μπορείτε να γίνετε δάσκαλοι. Αντίθετα, αυτοί που θέλουν να αρχίσουν να διδάσκουν, πρέπει να συμμετέχουν σε πολλά μαθήματα, ιδιαίτερα στα μεγάλης διάρκειας, να εξασκούνται και μόνοι τους και να βοηθούν με διαφορετικούς τρόπους. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούν και χτίζουν την εμπειρία τους.

Το να γίνεις δάσκαλος είναι μια μακρινή διαδικασία.

Το σθένος και η ποιότητα του σχηματισμού κοινού ενεργειακού πεδίου, εξαρτάται από τον υψηλό βαθμό της ικανότητας του κύριου δάσκαλου, την εμπειρία και το επίπεδο καλλιέργειας της ενέργειας του (Gong Fu).

Σχετικά με τη διανομή video στην ιστοσελίδα

Συχνά, μέσα στον χώρο του Ζίνενγκ Τσιγκόγκ, θα μπορείτε να παρακολουθείτε κάποια βίντεο, με υλικό, ασκήσεις για εξάσκηση στο σπίτι. Τα παραπάνω βίντεο, απλά, διευκολύνουν την άσκηση στο σπίτι, αλλά δεν αντικαθιστούν την εκπαίδευση, που σας δίνεται.

Save