Πόσες φορές εκφράσαμε τη λύπη μας για το ότι παντρευτήκαμε αυτό το άτομο που ήταν μαζί μας τα τελευταία 5, 10 ή 20 χρόνια; Πόσες φορές έχουμε διαμαρτυρηθεί, είτε με λεκτική έκφραση είτε με βαθιά σιωπή, ότι αυτό το πρόσωπο δεν είναι πλέον αυτό που αγαπήσαμε στην αρχή; Είναι πραγματικά επειδή αυτό το πρόσωπο έχει αλλάξει; Ή μήπως έχουμε βαρεθεί να έχουμε αυτό το ίδιο άτομο;

Ποιο είναι το πρόβλημα; Αν αναρωτιόμαστε, τι μας έκανε να ερωτευτούμε αυτό το άτομο στην αρχή; Τα παρακάτω στοιχεία θα εμφανιστούν στον κατάλογο των “γιατί”: όμορφος/η, χαριτωμένος/η, σέξι, έξυπνος/η, ικανός/η στην επικοινωνία, στην αγάπη και “τέλειος/α”. Πιστεύω ότι αυτές είναι κοινές ιδιότητες που οι περισσότεροι άνθρωποι επιθυμούν, όταν επιδιώκουν μια σχέση αγάπης.

Τώρα ας δούμε προσεκτικά τις ποιότητες που αναζητούμε. Μερικές από αυτές είναι φυσικές έλξεις, μερικές είναι διανοητικές. Οι διανοητικές έχουν δύο πτυχές: συναισθηματική και πνευματική. Και οι δύο είναι η ικανότητα του νου μας που λειτουργεί σύμφωνα με την εμπειρία και τη γνώση μας. Δεν έχει σημασία αν είναι η εμπειρία μας ή η γνώση μας, είναι αυτά που αποκτούμε με τα χρόνια και αποτελούν τη διανόηση μας, έτσι δεν είναι; Έτσι, αποκτάμε διανόηση, που σημαίνει έρχεται από έξω. Όταν επιλέγουμε έναν σύντροφο με βάση τη διανόηση, είμαστε καταδικασμένοι σε δυστυχία. Και να γιατί. Είτε το παραδέχεστε είτε όχι, όταν απαντούμε στο μυαλό για να μας πει ποιο άτομο θα πρέπει να ψάχνουμε, βασικά απαντάμε στην κρίση του εξωτερικού κόσμου. Η φυσική και πνευματική ποιότητα θα μπορούσε να φέρει την ευτυχία για μια χρονική περίοδο, αλλά ποτέ δεν θα διαρκέσει πολύ. Η διανόηση είναι το εργαλείο που συλλέγουμε και αναπτύσσουμε καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Όσο υψηλότερη είναι η διανόηση, τόσο πιο έντονο είναι το εργαλείο. Μας βοηθά να συγκρίνουμε, να ανταγωνιζόμαστε και να κρίνουμε. Επειδή είναι κοφτερή, μπορεί να λύσει λογικά προβλήματα πολύ αποτελεσματικά. Ωστόσο, βλάπτει επίσης, οποιαδήποτε σχέση, επειδή είναι αιχμηρή σαν μαχαίρι. Η διανόηση είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για την αντιμετώπιση των πραγμάτων, όχι των ανθρώπων. Η νοημοσύνη διαμορφώνει το πλαίσιο μας για να ασχοληθούμε με τον έξω κόσμο και να καθορίζουμε λογικά τι είναι καλό και τι όχι. Η κρίση είναι ο πυρήνας της διανόησης. Χωρίς κρίση καμία διανόηση. Αλλά κανείς δεν θέλει να κριθεί. Αυτό είναι το πρόβλημα. Αυτά τα πλαίσια διανόησης / λογικής στο μυαλό μας, μας κάνουν να συγκρίνουμε αυτό το άτομο με αυτό, να συγκρίνουμε το παρόν με το παρελθόν, να συγκρίνουμε το γεγονός με την προσδοκία μας. Μετά τη σύγκριση, φυσικά, κρίνουμε. Αυτό μας κάνει μίζερους. Όταν δεν είμαστε ικανοποιημένοι, η διανόησή μας μας κάνει να αναζητούμε λύσεις από έξω. Επειδή έρχεται από τον εξωτερικό χώρο, μπορεί να σκεφτεί μόνο από έξω. Αρχίζουμε να κατηγορούμε τους συντρόφους μας. Προσπαθούμε να τους ελέγξουμε και να τους διαχειριστούμε, ελπίζοντας ότι θα αλλάξουν κάποια μέρα. Συχνά και ίσως ποτέ, αποτυγχάνουν στην προσδοκία μας, που γίνεται αιτία για δυστυχία.

Πώς να σπάσουμε το βρόχο της δυστυχισμένης  σχέσης:

Πρέπει πρώτα να καταλάβουμε: Ο καθένας μας υποτίθεται ότι είναι ένα πλήρες άτομο, δηλαδή η ζωή μας δεν εξαρτάται από οποιαδήποτε άλλη ζωή. Όταν είμαστε πλήρεις και γεμάτοι από μέσα, θα είμαστε ευχαριστημένοι και ικανοποιημένοι άνευ όρων.Αλλά αν είμαστε ατελείς, θα προσπαθήσουμε να επιδιώξουμε την πληρότητα από έξω. Μόλις διαμορφωθεί μια σχέση, επιδιώκουμε την πληρότητα από τον σύντροφό μας, η οποία είναι η ζωή στην οποία μπορούμε εύκολα να προσκολληθούμε. Όταν ζητάμε προσοχή, επιβεβαίωση, ασφάλεια ή οτιδήποτε από άλλο πρόσωπο, ζητάμε κυριολεκτικά την ενέργεια και τη ζωή τους. Αυτό, το άτομο μπορεί σίγουρα να το αισθανθεί, ακόμα και ασυνείδητα. Έτσι θα κάνουν ό, τι πρέπει για να αποφύγουν και να ξεφύγουν. Σταματήστε να ζητάτε, αντ’ αυτού ξεκινήστε να χτίζετε την πληρότητά σας. Είναι ο τρόπος για την απόλυτη ευτυχία. Όταν ζητάμε, δεν μπορούμε να το πάρουμε. Όταν δίνουμε, παίρνουμε περισσότερα σε αντάλλαγμα. Η σχέση και η αγάπη δουλεύει με τον ίδιο τρόπο. Η σχέση πρέπει να μας βοηθήσει να επεκταθούμε, όχι να γεμίσουμε το χάσμα. Όποτε επιτυγχάνουμε την εσωτερική πληρότητα, θα ξεκινήσει η επέκταση.

Τι είναι η εσωτερική πληρότητα

Η εσωτερική πληρότητα δεν έχει καμία σχέση με την ανεξαρτησία ή την αυτοπεποίθηση. Δεν έχει καμία σχέση με το αν είναι θηλυκό ή αρσενικό. Είναι πέρα από το σώμα και το μυαλό. Οι άνθρωποι που παίρνουν κυριολεκτικά ό, τι φέρει η ζωή, που συνειδητοποιούν ποιος είναι ο σκοπός της ζωής και που βλέπουν τον κόσμο και όλες τις άλλες ζωές με αληθινή συμπόνια, μπορούν να είναι πλήρεις.

Συνοψίζοντας

Εάν προσπαθούμε να αποκτήσουμε κάτι, δεν θα το καταφέρουμε ποτέ. Καμία ζωή δεν έχει άλλη ζωή. Κάθε ζωή είναι ανεξάρτητη και ολοκληρωμένη από μόνη της. Εάν μπορούμε να αγκαλιάσουμε μια άλλη ζωή, μπορούμε να την συμπεριλάβουμε στη ζωή μας. Η άνευ όρων ευτυχία επιτυγχάνεται με την ολοκλήρωση του εσωτερικού μας χώρου. Όταν γίνουμε ένα ευτυχισμένο και αγαπητό πρόσωπο, ο καθένας θέλει να μας έχει στη σχέση τους, ανεξάρτητα από το αν είναι σχέση αγάπης, σχέση γονέων-παιδιών, φιλία ή επιχειρηματική συνεργασία.

 

Δημοσιεύτηκε από την Delphine Zhu – Mετάφραση: Xρυσή Μπέρου