Φίλες και φίλοι γεια σας,

Κατά καιρούς συζητιέται το θέμα περί σεξ σε όσους ασκούνται στο Τσιγκόγκ. Θυμάμαι τον δάσκαλο να μας λέει ότι στην Κίνα, όσοι ασκούνται στο Τσιγκόγκ θεωρούν καλύτερο να συντηρούν την ενέργεια τους, να κρατούν κλειστό το hui yin 24 ώρες το 24ωρο, επιλέγοντας να κάνουν σεξ έξι φορές τον χρόνο… Πάνω σε αυτό λοιπόν, που πιθανά να απασχολεί αρκετούς από τους εκπαιδευτές και όσους θέλουν να εμβαθύνουν στην σύνδεση με την ενέργεια τους και το Hun Yuan Qi, σας παραθέτω ένα άρθρο της Delphine Zhu, που ασκείται στο Τσιγκόγκ και που αντίστοιχα θέλησε να το ερευνήσει περισσότερο:

 

Το σεξ είναι αρκετά συζητήσιμο θέμα μεταξύ των επαγγελματιών του Tσιγκόνγκ. Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το σεξ πρέπει να απαγορευτεί για να έχουν καλύτερη υγεία, επειδή η ενέργεια / τσι καταναλώνεται κατά τη διάρκεια του σεξ. Για αυτούς, η διατήρηση του qi του σώματος είναι το κλειδί. Ενώ κάποιοι άλλοι πιστεύουν ότι η πρακτική κατά τη διάρκεια του σεξ θα μπορούσε να ενισχύσει τη γενική υγεία του σώματος, επειδή το συγγενές τσι μπορεί να ενεργοποιηθεί κατά τη διάρκεια του σεξ. Το συγγενές qi θα μπορούσε να βοηθήσει στη συμπλήρωση της ενέργειας του σώματος / qi και στην ενίσχυση ολόκληρου του σώματος.

Στη μακρά ιστορία της ταοϊκής πρακτικής τσιγκόνγκ, οι συζητήσεις μεταξύ των δύο απόψεων δεν έχουν σταματήσει ποτέ. Το σεξ δεν είναι ποτέ ταμπού στην πρακτική του τσιγκόνγκ. Στην πραγματικότητα το παραδοσιακό ταοϊκό τσιγκόνγκ έχει δύο εντελώς διαφορετικές πρακτικές προσεγγίσεις: την εξάλειψη του σεξ εντελώς, ή την άσκηση μέσω υπερβολικού σεξ. Το σεξ μπορεί να είναι μια ευχαρίστηση ή μια καταστροφή.

Τώρα ας δούμε το ίδιο το σεξ χωρίς καμία διάκριση. Βλέπετε, το σεξ δεν είναι ούτε καλό ούτε κακό. Είναι ένα φυσικό πράγμα που χρειάζεται το σώμα μας. Ακριβώς όπως το φαγητό που τρώμε και τον αέρα που αναπνέουμε. Το σεξ είναι αυτό που το σώμα μας χρειάζεται για να εκπληρώσει το πεπρωμένο του: να παράγει νέο σώμα. Αν παρατηρήσετε ότι αναφέρω “νέο σώμα” αντί για “νέα ζωή”, γνωρίζετε ότι η ζωή δεν είναι σώμα. Ωστόσο, η ζωή δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς σώμα, μπορεί; Και η ζωή είναι πέρα από αυτό το σώμα και το μυαλό.

Εάν εστιάζετε στην ευεξία του σώματος, ναι το σεξ είναι το εργαλείο, ένα από τα πιο ισχυρά εργαλεία. Εάν χρησιμοποιείτε το εργαλείο με τον σωστό τρόπο, μπορεί να συμβάλει στην τόνωση της ενέργειας του σώματος και να σας κρατήσει νέους και δραστήριους. Εάν δεν ξέρετε πώς να χρησιμοποιήσετε το εργαλείο κατάλληλα, θα μπορούσατε να καταλήξετε να καταστρέψετε το σώμα και τη ζωή σας. Ακριβώς όπως κάθε άλλο εργαλείο που έχετε, αυτοκίνητο, σπίτι, μαχαίρι, κ.λπ., πρέπει να ξέρετε πώς να τα χρησιμοποιήσετε. Πρέπει επίσης να ξέρετε πώς να το διατηρήσετε σωστά. Μπορείτε να φανταστείτε ένα αυτοκίνητο χωρίς σωστή συντήρηση; Δεν θα μπορούσε να σας βοηθήσει να φτάσετε στον προορισμό σας, αλλά θα σας έφερνε σε επικίνδυνες καταστάσεις στο δρόμο.

Επομένως, εσείς επιλέγετε φροντίζοντας και συντηρώντας ταυτόχρονα το σώμα.

 

Mετάφραση: Xρυσή Μπέρου