Σύμφωνα με την θεωρία της Κινεζικής Ιατρικής, πολλά συμβαίνουν όσο κοιμάστε.

Πολλούς αιώνες πριν, οι αρχαίοι Κινέζοι ανέπτυξαν ένα χάρτη κυκλοφορίας της ενέργειας, που δείχνει  πως η ενέργεια αυξάνεται και ελαττώνεται σύμφωνα με τον καθημερινό κύκλο. Σκεφθείτε την ψηλή παλίρροια που κινείται γύρω από την Γη, ακολουθώντας το φεγγάρι. Αυτή η κυκλική κίνηση των ουράνιων σωμάτων επηρεάζει και εμάς.

Ο κύκλος μας της μέρας-νύχτας δημιουργείται από την περιστροφή της Γης γύρω από τον άξονα της. Αυτή η περιστροφική κίνηση μας μεταφέρει προς την κίνηση – ενέργεια του  Ήλιου  (Γιανγκ) και  μετά μας επαναφέρει στην ηρεμία  του σύμπαντος (Γιν).

Όσο η Γη περιστρέφεται, εμείς δεχόμαστε μία διαρκώς μεταβαλλόμενη αναλογία  κίνησης-ηρεμίας  λόγω της θέσης μας σε σχέση με το σύμπαν.  Η μεταβαλλόμενη εισροή κίνησης και ηρεμίας θρέφει τα διαφορετικά συστήματα οργάνων με διαφορετικούς τρόπους

Κατά την διάρκεια της ημέρας, είστε απασχολημένοι μετακινούμενοι συνεχώς, έχοντας ιδέες, κάνοντας σχέδια  και αναλαμβάνοντας δράσεις στον κόσμο. Η ενέργεια της φάσης του ήλιου σας  δίνει την δυνατότητα να πραγματοποιήσετε όλες αυτές τις δραστηριότητες.

Αλλά τι γίνεται κατά τη διάρκεια της νύχτας;

Σε αυτόν τον συγκεκριμένο χρόνο, η μέγιστη φάση ηρεμίας δημιουργεί τις ιδανικές συνθήκες ώστε η βαθύτερη νοημοσύνη  του σύμπαντος να δημιουργήσει εσένα… 

 

5 – 7 μ.μ. Ενισχύοντας  την Βάση

Το βράδυ σηματοδοτεί το τέλος της κίνησης – Γιανγκ και την αρχή της ηρεμίας – Γιν. Σε αυτό το διάστημα, το Ενεργειακό Σύστημα των Οργάνων των Νεφρών θρέφεται. 

Το καθαυτό θεμέλιο της φυσικής μας ύπαρξης συμβολίζεται από τα Νεφρά. Όλα όσα σχετίζονται με την γέννηση, την εξέλιξη, την ανάπτυξη, την γονιμότητα, την αναπαραγωγή και την υλοποίηση  της μέγιστης  διάρκειας της ζωής σας ανήκουν εδώ.

Όταν η δόνηση των Νεφρών είναι αισθητή  (όπως όταν ένα όργανο παίζει πιο δυνατά από την ορχήστρα), αυτό είναι το συναίσθημα του φόβου.

Νωρίς το βράδυ είναι η ώρα να γυρίσετε  πίσω στη φωλιά, να κλείσετε τις κουρτίνες, να ανάψετε τη φωτιά και να δημιουργήσετε  ένα συναίσθημα ασφάλειας.

Αυτή η ασφάλεια δημιουργεί τη βάση για μία καλή νυχτερινή  ξεκούραση, καθώς επίσης θρέφει την γονιμότητα και σας προσφέρει μία μακρά υγιή ζωή!

Νωρίς το βράδυ, χαμηλώστε τα  φώτα και ηρεμήστε το μυαλό σας με χαλαρωτικές δραστηριότητες.

 

7- 9 μ.μ. Προστατεύοντας τον Αυτοκράτορα

Είναι η ώρα  του Προστάτη της Καρδιάς, του  Περικαρδίου.  Η Καρδιά είναι ο Αυτοκράτορας και μαζί με τα Νεφρά είναι η ρίζα της ζωής σου: σώμα- νους-πνεύμα. *

Ο Προστάτης της Καρδιάς είναι σαν ένας αγγελιοφόρος και σωματοφύλακας, προστατεύοντας αυτό το βαθύτερο μέρος της αντίληψης σου, επιτρέποντας σου να αισθάνεσαι ήρεμος και διαυγής ακόμα και όταν ο έξω κόσμος αποτελεί πρόκληση.

Σχετίζεται με την οικειότητα, με το να αφήσεις τους φραγμούς να εξασθενίσουν επιτρέποντας στους άλλους να συνδεθούν με την βαθύτερη αλήθεια του ποιος είσαι.

Αυτό το διάστημα συνδέεται με την σύλληψη, όταν  το  φυσικό θεμέλιο των Νεφρών είναι ασφαλές και θρεμμένο, και ο Προστάτης της Καρδιάς μπορεί να ενδώσει επιτρέποντας την βαθύτερη  ευφυΐα των γονέων να ενωθεί σε μία και να δημιουργήσει νέα ζωή.

Σε αυτό το διάστημα  είναι καλύτερα να αποφεύγονται οι βίαιες ή τρομακτικές ταινίες, τα ζωντανά δελτία ειδήσεων και τα συναφή.  Διαβάστε κάτι που σας εμπνέει, κάντε ο ένας στον άλλον μασάζ στα πόδια  ή κάντε ένα χαλαρωτικό μπάνιο.

 

9 – 11 μ.μ.  Επεκτείνοντας  προς τα έξω τη Νοημοσύνη της Ζωής

Αυτός είναι ο χρόνος της μετάβασης  από τη σφαίρα του συνειδητού σε αυτή του υποσυνειδήτου.

Οι καθημερινές δραστηριότητες έχουν τελειώσει και τώρα είναι η ώρα της ενοποίησης του σώματος σου με την Γη και του νου σου με την μεγαλύτερη νοημοσύνη της ζωής, ελευθερώνοντας το «Εγώ»  και γενόμενος ένα με την  απέραντη αρμονία του σύμπαντος. 

Αυτή η νοημοσύνη του σύμπαντος μπορεί να κάνει πολλά πράγματα να γίνουν, όλα με τη μία.   Από την άποψη της μοντέρνας επιστήμης, θα μπορούσε κανείς να πει ότι  είναι ο τρόπος που το σύμπαν «δεν έχει τοποθεσία».

Αυτό είναι το διάστημα του Τριπλού Θερμαστή (San Jiao), ενός μυστηριώδους «οργάνου» της Κινεζικής ιατρικής. Δεν έχει υλική δομή – ακριβέστερα είναι το πώς η ρίζα (Καρδιά και Νεφρό) εξαπλώνει την βαθύτερη νοημοσύνη της ζωής προς τα έξω, ταυτόχρονα.

Ενώ το ξύπνιο μυαλό μας μπορεί να κάνει μόνο 1> 2> 3 πράγματα, αυτή η νοημοσύνη μπορεί να κάνει όλα τα πράγματα και όλα ταυτόχρονα!

Κατά συνέπεια αυτό είναι αδιαμφισβήτητα το διάστημα για να ελευθερώσεις  «τον μικρό σου εαυτό» και να παραδοθείς στην μεγαλύτερη σοφία! Το να κοιμάσαι αυτό  το διάστημα επιτρέπει σε όλες τις λειτουργίες του

σώματος σου να αποκαλυφθούν στην ώρα τους, και αφήνει την ζωή-νοημοσύνη να ρέει ελεύθερα. Έτσι σου επιτρέπει να θεραπεύεσαι και να αναδημιουργείσαι  με μέγιστη αρμονία και αποδοτικότητα.

 

11μ.μ. – 1π.μ. : Αποφάσεις σχετικά με τον Τόπο και Χρόνο

Αυτό είναι το διάστημα της Χοληδόχου Κύστης, το οργανικό ενεργειακό σύστημα που συνδέει την παραπάνω φάση με αυτή που ακολουθεί.

Η Χοληδόχος Κύστη και  ο Τριπλός Θερμαστής κάνουν μαζί την «εξάπλωση» από την βαθύτερη νοημοσύνη  στην φυσικότητα. Η Χοληδόχος Κύστη και το Συκώτι  (παρακάτω) έχουν μία ιδιαίτερη σχέση στη θεωρία της Κινεζικής ιατρικής, και κατά συνέπεια αυτή η φάση 11μ.μ. – 1 π.μ. και  η φάση  1 – 3 π.μείναι σχεδόν μία ακέραιη φάση.

Η  Χοληδόχος Κύστη έχει να κάνει με τις αποφάσεις. Είναι η  υποσυνείδητη νοημοσύνη που αποφασίζει που και πότε η ενέργεια  θα εξαπλωθεί από την ρίζα προκειμένου να δημιουργήσει, και να αναδημιουργήσει την  φυσική σου μορφή – εδώ και τώρα.

Αν τείνετε  να αισθάνεστε αναποφάσιστοι κατά την διάρκεια της ημέρας,  πρέπει σίγουρα να δώσετε  προσοχή στην ποιότητα του ύπνου σας και συγκεκριμένα να εξασφαλίσετε ότι πάτε για ύπνο και κοιμάστε σίγουρα πριν τις 11μ.μ.

 

1 –  3 π.μ. :  Ο Καλύτερος Τρόπος να Κάνετε Σχέδια!

Αυτό είναι  το διάστημα του Συκωτιού. Το Συκώτι είναι γνωστό ως ο Στρατηγός Επικεφαλής του Στρατού.

Στην αρχαιότητα, ο Αυτοκράτορας  (Καρδιά) θα ήταν απομονωμένος μέσα στο παλάτι  (εσύ!), προστατευόμενος από τον  αγγελιοφόρο- σωματοφύλακα  (Προστάτη της Καρδιάς), συνδεόμενος ήσυχα  με την νοημοσύνη του σύμπαντος (Dao)  προκειμένου να βρει ακριβώς την σωστή απόφαση για την κάθε περίσταση, φέροντας  το μέγιστο όφελος για όλους.

Ο υπεύθυνος για την θέσπιση αυτών των εντολών μέσα στην αυτοκρατορία  (να μετατρέψει την ιδέα σε δράση) είναι  ο Στρατηγός Επικεφαλής του Στρατού (Συκώτι) .

Το δυνατό σημείο του Στρατηγού- Συκωτιού είναι ο σχεδιασμός και  η ανάπτυξη στρατηγικής.

Και εδώ είναι το κώλυμα. Κάνεις τον καλύτερο σου σχεδιασμό όταν «εσύ» δεν είσαι εκεί – κοιμάσαι βαθιά!

Ξυπνάς τις πρώτες πρωινές ώρες, σκεπτόμενος υπερβολικά, με τα προβλήματα να φαίνονται υπερβολικά μεγαλύτερα από ότι φαίνονται τις ώρες με το φως της ημέρας;

Αυτό συμβαίνει όταν προσπαθείς να ελέγχεις υπερβολικά πολύ, ή προσπαθείς να σχεδιάζεις υπερβολικά για ένα μέλλον που δεν υπάρχει εδώ και τώρα.

Για να παραφράσουμε, εάν  μπορείς «αφέσου και αφέσου στο Daο», τότε αυτό καταπραΰνει το οργανικό ενεργειακό σύστημα του Συκωτιού, επιτρέποντας στην ενέργεια να ρέει όπου χρειάζεται να πάει, καθοδηγούμενη από σοφία πολύ μεγαλύτερη αυτής του απλού συνειδητού νου σου.

 

3 – 5 π.μ. :  Η Αρχή της Αφύπνισης

Αυτό είναι το διάστημα που «εσύ» αρχίζεις να κινείσαι. Σύμφωνα με το Κινεζικό  ρολόι των οργάνων η «ημέρα»  αρχίζει εδώ, με τους Πνεύμονες.

Ακόμα κοιμάσαι, αλλά το πρωί αρχίζει να σου γνέφει. Είναι το πιο κρύο διάστημα της νύχτας, όμως οι πρώτες ακτίνες του ηλίου δεν είναι μακριά.

Ακόμα κοιμάσαι, όμως αυτό είναι το διάστημα που έχεις τα περισσότερα όνειρα.  Κάτι μέσα σου, η ξεχωριστή  ταυτότητα  σου, έρχεται σε υπόσταση για την μέρα.

Συνδεδεμένος με την μύτη και το δέρμα, ο Πνεύμονας ρυθμίζει το Τσι (Qi) όλου του σώματος και εάν η συναισθηματική του δόνηση γίνεται αντιληπτή τότε αυτό είναι  ψυχική οδύνη ή θλίψη.

Αν ξυπνάτε αυτό το διάστημα τότε αυτό  συνδέεται με την παραπάνω φάση –  προσπάθεια για υπερβολικά πολύ έλεγχο, η σχέση μεταξύ του «εσύ» και του Dao δεν είναι σε ισορροπία.

Οι ασκήσεις αναπνοής είναι ο  ιδανικός τρόπος να βοηθήσετε αυτή την σχέση να ξαναβρεί την σωστή της ισορροπία.  Η αναπνοή είναι εν μέρει στο συνειδητό σας έλεγχο, και όμως έχει τις ρίζες της στο υποσυνείδητο.  Μπορείτε να ελέγξετε την αναπνοή προς τα μέσα και προς τα έξω, ωστόσο αν δεν σκέφτεστε …. τότε η ζωή αναπνέει εσάς

Εξασκηθείτε στο να «ελευθερώνεστε» και αυτό θα σας βοηθήσει στο να ωφεληθείτε από αυτή τη φάση, καθώς και στην μετάβαση στην επόμενη φάση. 

 

5- 7 π.μ. :  «Ελευθερωθείτε»  για να Αρχίσετε ξανά 

Αυτό είναι το διάστημα του Παχέος Εντέρου. Έχει να κάνει με το αφήνομαι  («ελευθερώνομαι») προκειμένου να φέρω μέσα.

———————————————————————————————————–

* Για τους αναγνώστες που ενδιαφέρονται  να εμβαθύνουν  στην θεωρία της Κινεζικής ιατρικής:

Αυτά τα μεμονωμένα οργανικά συστήματα εκφράζουν πάντα  αποσπάσματα ενός ολοκληρωμένου συνόλου

Τα όργανα συνυπάρχουν σε ιδιαίτερες σχέσεις το ένα με το άλλο, και αυτές οι σχέσεις έχουν ιδιαίτερες συνδέσεις με άλλες σχέσεις!

  • Νεφρά και Καρδιά μαζί ονομάζονται Shaoyin. Γνωστά ως ο Αυτοκράτορας Φωτιά, η ρίζα των μορφών ζωής.
  • Περικάρδιο και Τριπλός Θερμαστής βρίσκονται σε εσωτερική-εξωτερική σχέση μεταξύ τους.  Προστασία του Αυτοκράτορα  και κατανομή  της καλοσύνης του Αυτοκράτορα σε όλα τα μέρη  της αυτοκρατορίας  είναι ένα «τμήμα».
  • Τριπλός Θερμαστής και Χοληδόχος Κύστη μαζί ονομάζονται  Shaoyang.  Έχουν να κάνουν  με την κατανομή της καλοσύνης του Αυτοκράτορα, εδώ και τώρα.
  • Χοληδόχος Κύστη και Συκώτι βρίσκονται σε εσωτερική-εξωτερική σχέση μεταξύ τους. Έχουν να κάνουν με το  να παίρνουν τις εντολές από τον Αυτοκράτορα  και να αποφασίζουν που και πότε θα πραγματοποιηθούν.  (Η «κατανομή» του Τριπλού Θερμαστή είναι η ενέργεια που μπορεί να τα πραγματοποιήσει «όλα με τη μία»). 
  • Περικάρδιο και Συκώτι μαζί ονομάζονται Jueyin. Έχουν και τα δύο μία στενή σχέση με τον Αυτοκράτορα – το ένα είναι ο προστάτης και αγγελιοφόρος, στο άλλο επαφίεται η διαχείριση των σχεδίων προκειμένου η καλοσύνη του Αυτοκράτορα να πραγματοποιηθεί εξωτερικά. Το Περικάρδιο προστατεύει  εσωτερικά ενώ το Συκώτι δρα εξωτερικά.
  • Jueyin και Shaoyang μαζί (Περικάρδιο, Συκώτι, Χοληδόχος Κύστη, Τριπλό Θερμό) αφορούν στην Θεράπαινα Φωτιά, στην φυσική εκδήλωση της ζωής, στην επέκταση και στην δημιουργία.
  • (Άλλα οργανικά συστήματα, ενεργά κατά την διάρκεια της ημέρας, αφορούν στη Θεράπαινα Φωτιά που φέρνει ενέργεια από έξω ξανά μέσα στο κέντρο, τρέφοντας τη ρίζα) .
  • Πνεύμονες και Παχύ Έντερο ανήκουν στο  Μέταλλο  (στο σχήμα των πέντε στοιχείων), και σχετίζονται με την κρίση, την ταξινόμηση και την αποδέσμευση.

———————————————————————————————————-

Με βαθιά  ευγνωμοσύνη στον δάσκαλο Dr Yaron Seidman,  που μελέτησε  τα πλούσια και  περίπλοκα κείμενα της Κινεζικής Ιατρικής  και  εμβάθυνε στις «απλές ερωτήσεις». 

Πηγή: internet